Hoppa till innehåll
Hem och kontor AB » Städbloggen » Kan städfirma ta betalt för offert?

Kan städfirma ta betalt för offert?

Kan en städfirma ta betalt för offert? Om du står inför att beställa hemstädning, få dina fönster putsade eller kanske beställa flyttstädning? Då får du säkerligen tipset om att ta in så många offerter som möjligt från olika städfirmor. Detta för att du ska kunna få en chans att jämföra priser och vad som inkluderas i tjänsten samt andra villkor. Ju fler offerter, ju bättre är det. Eller? Ja, så kan det definitivt vara – men det många inte är medvetna om är att städbolagen kan ta betalt för en offert. En del gör det också.

Visar laptop och anteckningsblock med notering om att välja Hem och kontor AB som städfirma. Kan städfirma ta betalt för offert?
Kan städfirma ta betalt för offert?

Många tar för givet att en offert är gratis, men då glömmer man också bort att det handlar om ett arbete. Dels så ska städfirman åka ut till dig för att titta på jobbet – det tar värdefull tid från deras huvudsakliga arbete och det kostar pengar i form av transportkostnader. Vi ska dock säga att det handlar lite om en gråzon också. Inom vissa branscher där man normalt brukar säga att exempelvis en förberedande undersökning som ligger till grund för offerten är gratis så kan man definitivt argumentera för att en offert inte ska kosta någonting.

Men, i övrigt så handlar det om konsumenttjänstlagen och där står det ganska klart att man som konsument ska betala för vad som är rimligt i förhållande till vad exempelvis en städfirma eller fönsterputsare lägger ner i tid och ansträngning.

Som sagt: åker en städfirma hem till dig och ditt hus, undersöker och lämnar en offert som du sedan nekar till förmån för en annan så är det också, rent objektivt, ganska rimligt att du ska betala för detta. Men, det är nödvändigtvis inte norm i branschen.

Välj städfirmor som erbjuder kostnadsfri offert

Hur ska man då som konsument agera? Om man kontaktat flera städföretag, fått flera offerter och genom detta tvingas säga nej till alla utom en. Sedan får du räkningar från de övriga. Det kan onekligen kosta ganska mycket och det kan vara tufft att, så att säga, inleda ett städprojekt med den starten rent ekonomiskt. Det kan till och med sluta med att du som kund betalar mer för offerterna, än vad du sen ska betala för själva städningen.

Som konsument ska du såklart alltid kontrollera först om det är gratis offert som gäller. Få det gärna bekräftat på email att det inte tillkommer några kostnader för hembesök eller offerten.

Kan städfirma ta betalt för offert?

Kan en städfirma ta betalt för offert?

Ja, men hos oss är det alltid gratis!

Vad är en offert eller anbudsförfrågan?

En offert är ett skriftligt erbjudande. Om det är en större tjänst, exempelvis offentliga upphandlingar kallas det istället för anbud.

Är en offert på flyttstädning bindande?

Offerten är bindande för städfirman under en skälig betänketid för köparen, om inget annat anges i offerten.

Hem och kontor AB ger alltid gratis offert

Hos Hem och kontor AB får du alltid gratis offert. Ofta åker vi även ut till ert företag, eller gör ett hembesök som också är utan avgifter eller på något vis bindande.

Vi vet att, om det är högsta kvalitet – till bästa pris du är ute efter, så kommer du med största sannolikhet välja vår offert, oavsett om det gäller hemstädning, fönsterputsning, flyttstäd eller städning av företagslokaler.


Tipsa någon om denna sida genom att dela eller skicka en länk med SMS eller email: